Людмила Грачова

Житловий будинок, 1936 р.

(архіт.).

Вул. Мельникова, 75.

На перетині вулиць Мельникова і Якіра. Запроектовано авторським колективом проектного бюро НКВС у 1934 – 35 рр.

П’ятиповерховий, цегляний, на 40 квартир, головний фасад тинькований, пофарбований у світло-зелений тон з виділенням білим кольором окремих архітектурних елементів на площині стін. У плані асиметричний, з підкресленням центрального наріжного об’єму та довшого крила на вул. Якіра. В основу покладено двоквартирні секції з дво-, три- і чотирикімнатними квартирами, тримаршовими сходами у центральному об’ємі і двомаршовими – в інших трьох секціях. Головний фасад з боку вул. Мельникова симетричний за вирішенням, з чітким виділенням по центру під’їзду і довгих балконів на другому поверсі, завершений високим парапетом. Його верхню частину (другий і п’ятий поверхи) декоровано накладними плоскими арками і пілястрами. Подібний архітектурний мотив зикористано для площини стіни фасаду другого поверху, що виходить на ул. Якіра.

Будинок є характерним прикладом житлової архітектури 2-ї пол. 1930-х pp., яка спирається на надбання класичної спадщини.

Гречина М. Реконструкція центрального району столиці // Соц. Київ. – 1936. – № 1.