2009 р. Нічна варта

Андрій Свиридовський

Дата: 26.11.2009

Учора зранку жителі Печерського району недорахувалися одного з «сусідів». На місці колишнього монумента Григорію Петровському, що у сквері біля Європейської площі, в самому центрі Києва, лежав порізаний на шматки постамент, де ще день тому зручно «сидів» один з організаторів Голодомору в Україні. Як розказав «УМ» Геннадій Гера, директор КП «Дирекція реставраційно-відновних робіт», пам’ятник прибрали рано-вранці, ще до початку робочого дня, поки не було великого напливу машин – начебто щоб не створювати дорожню пробку.

«Сам монумент ми не нищили, а просто демонтували. Його зберігатимуть, доки міська влада не вирішить питання з побудовою спеціального парку, де виставлятимуть пам’ятники комуністичної доби». Комунальне підприємство діяло згідно з постановою Київміськдержадміністрації від 29 вересня.

Усе-таки дещо дивує практика зносити пам’ятники комуністичним тиранам тихцем, поночі, начебто соромлячись. Нагадаємо, що минулого року так само під покровом ночі у Києві стягли з постаменту Косіора.

Біля колишнього постаменту все ще залишаються рештки фарби, якою у 2007 році незгодні з його існуванням у столиці висловили свій протест, пофарбувавши пам’ятник. І будівельний розчин. Ним Петровського відновлювали після того, як минулого року його побив кувалдою активіст Конгресу українських націоналістів. Причиною такої уваги до «монументального» більшовика є його політична діяльність.

Григорій Петровський був головою Всеукраїнського центрального виконавчого комітету. Під його керівництвом проводили примусову колективізацію села й вилучення хліба, внаслідок чого став можливим Голодомор 1932-1933 років. Демонтувати всі пам’ятники та пам’ятні знаки особам, причетним до організації та здійснення Голодомору, зобов’язує указ Президента Віктора Ющенка «Про заходи у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору».

Джерело: “Україна молода”