2008 р. На Подолі бульдозер випередив археологів

Олександр Куций

Дата: 22.01.2008

“Ось подивіться: стирчать людські кістки, є слід від зітлілої дерев’яної труни, – показує кореспондентові ”ГПУ” Всеволод Івакін, 29 років, молодший науковий співробітник Центру археології Києва. – Можливо, це захоронення маленької дитини приблизно з ХІІ століття”.

Науковець проводить трохи далі дном котловану й демонструє залишки чотирьох дерев’яних зрубів. Найімовірніше, за словами Івакіна, колись це була житлова споруда.

Торік 28 грудня будівельники почали рити котлован на вул. Фрунзе 23-25, на Подолі. Це величезна вирва, вона має 70х40 м і 8 м завглибшки. Тут планують звести офісний центр ”Щекавицький”, його замовник – підприємство ”Каштанове містечко”. Міські археологи стверджують, що територія будмайданчика становить археологічну цінність. Вона належить до пам’ятки археології ”Культурний шар Подолу ІХ-ХVIII століть”, говорить Івакін.

Археологи зауважують: улітку вони домовилися з забудовниками, що протягом весни 2008-го матимуть змогу дослідити територію. І лише після цього мали розпочати будівельні роботи.

– Забудовник погодився. У квітні ми хотіли проводити повноцінні археологічні дослідження. Екскаватор мав поетапно і за нашими вказівками знімати ґрунт, аби можна було все дослідити й зафіксувати. За законом, якщо ділянка не досліджена, то й будроботи заборонені, – стверджує Всеволод Івакін.

За словами вчених, Центр археології Києва та Інститут археології України вже звернулися до прокуратури.

– За цим порушенням 9 січня було складено акт, припис про заборону робіт без археологічних досліджень вручено забудовникам. Але, як бачите, історичну спадщину продовжують руйнувати, – веде далі науковець.

За годину кореспондент ”ГПУ” знайшов у западині чотири людські кістки.

– Не рухайте нічого руками, – застерігає Івакін.

Археологи розказують, що на початку ХХ ст. за 150 м від теперішнього котловану знайшли кілька хаотично розташованих курганних поховань.

– Наша ділянка знаходиться дуже близько до них. Не можна виключати, що й у цьому місці можна знайти щось подібне до курганних поховань, – зазначає науковець.

Вириту землю будівельники вивезли. Керівництво ”Каштанового містечка” своїх дій не коментує.