Михайло Кальницький

Перший дитячий корпус 1893 – 95 рр., в якому працював Чернов В. Є.

(архіт., іст.).

Поблизу перших будівель комплексу, в його південно-західній частині. Споруджено за проектом академіка архітектури В. Ніколаєва. Внаслідок нерівномірності рельєфу поверховість змінюється від одного до двох поверхів. Цегляний, у плані близький до П-подібного. Для декоративного оздоблення фасадів використано багатющі можливості цегляного візерунка. Площину стін розчленовано лопатками; мотиви поребрика, гребінця, змійки тощо застосовано як орнамент. Головний вхід виділено розкріповкою.

У цьому будинку консультував Чернов Василь Єгорович (1852 – 1915) – педіатр, доктор медицини, професор (з 1889), завідувач кафедри педіатрії університету св. Володимира (з 1889), один із засновників школи київських педіатрів. Був одним із директорів Бактеріологічного інституту.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 2758;

Кальницкий М. Киевская еврейская больница // Возрождение-91. – 1993. – № 5;

Київський науково-дослідний інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. А. В. Громашевського: до 100-річчя заснування. – К., 1996.