2008 р. У Києві розкопують копію печери Гробу Господнього

Дата: 27.10.2008

Унікальну християнську святиню – копію печери Гробу Господнього – розкопують у Києві. Її разом із залишками церкви Феодора Освяченого поховали під землею в радянські часи.

Храм Феодора Освяченого, який колись стояв на цьому місці, називали Київським Ієрусалимом. Археологи переконані, що його найбільша святиня – точна копія Гробу Господнього – досі зберігається під землею в районі столичної Лук’янівки.

Розшукувати копію печери Гробу Господнього взялися не тільки археологи, а й прості віруючі. Вони приходять на розкопки у вільний від роботи час. Говорять, що відроджувати церкву – справа свята.

Відкрити старовинну святиню прихожани сподіваються ще до початку зими. Далі, за їхніми словами, справа за чиновниками. Якщо ті дадуть дозвіл, українська столиця поповниться ще одним храмом.

Зведений у 1874 році православний храм у 1935 зруйнували: розібрали по цеглинах, з яких спорудили перший поверх сусіднього будинку. Від старовинної церкви залишився лише підмурок. Проте і його засипали землею. Поховали з ним і найціннішу церковну святиню – точну копію печери Гробу Господнього (невелику каплицю з кам’яним ложем), повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ.

Джерело: “Газета по-українськи”