2008 р. У відновленому храмі 17 ст. на Львівщині створять перший в Україні храм пам’яті

Дата: 20.11.2008

Студенти-банкіри Львівщини ініціюють створення першого в Україні храму пам’яті. Саме так називатиметься відновлена дерев’яна церква св. Михайла 17 століття у селі Кути Буського району на Львівщині. На сьогодні вона перебуває в аварійному стані, і, за прогнозами фахівців, якщо вчасно не розпочати роботи з відновлення святині, її очікує трагічна доля сотень цінних дерев’яних храмів на території Західної України. З метою збору коштів на відновлення церкви студенти Львівського інституту банківської справи УБС НБУ проведуть спеціальний марафон. Його відкриє ІІІ благодійний «Аукціон надій».

Після ремонтних робіт, у церкву планують повернути надзвичайно цінний іконостас, що зберігається у фондах Олеського замку. У Храмі пам’яті зберігатиметься інформація про попередні покоління, про відомих вихідців з околиць. Час від часу у храмі відбуватимуться богослужіння. Організатори Аукціону також сподіваються, що церква у Кутах у майбутньому стане окрасою туристичного маршруту «Золота підкова», адже вона розташована за кілька кілометрів від Олеського замку.

Як повідомляє прес-служба Університету банківської справи НБУ, на першочергові роботи для відновлення церкви необхідно 300 тисяч грн.

Партнером проекту з відновлення святині виступив Борис Возницький, директор Львівської галереї мистецтв. За його розрахунками, цих грошей – 300 тисяч грн. – було б достатньо для перекриття даху, встановлення протипожежної системи та сигналізації. Щоб зібрати якомога більшу суму, цьогоріч на Аукціоні продаватимуть лише вартісні роботи відомих українських митців.

За словами організаторів проекту, не менш важливою метою акції, окрім збору коштів, є привернення уваги громадськості до проблем зникнення дерев’яних церков, які, не маючи аналогів у світі, є свідченням самобутності українського народу. Як повідомили організатори, за часи незалежності України лише на Львівщині зникло майже 70 таких церков, ще чимало понівечили сільські громади через неадекватні дії з експлуатації святинь: встановлення металевих покрівель, обшивання пластиком внутрішніх стін, замальовування старовинних розписів.

Церква св. Михаїла у с. Кути Буського району – унікальна пам’ятка національного значення, побудована 1697 року майстром Григором Гебичимзом. Починаючи з 1865 року зовнішній вигляд церкви декілька разів змінювався. Унікальною особливістю цієї пам’ятки є те, що зруби церкви перекриті по-різному: центральний – наметовим чотиригранним верхом з трьома заломами, бабинець – простим чотиригранним, вівтар – боковим куполом з ковніром, посадженим безпосередньо на зруб стін. У 1990-х роках з церкви викрали ікони малих празників з іконостасу.

Поруч з храмом є невеличка дзвіниця 18 ст., що уже майже знищена.

Джерело: РІСУ