Житловий будинок (№ 12)

В 2010 р. цей будинок уже був знесений заради будівництва сусіднього офісного будинку (Почайнинська, 14 / Спаська, 26).

453.1. Житловий будинок, кін. 19 ст. (архіт.).

Вул. Почайнинська, 12. На червоній лінії забудови вулиці. З лівого боку розташований глухий брандмауер, з правого – відкритий проїзд, фланкований двоповерховим будинком № 12-а (споруджений 1995–96 у формах неоренесансу).

На поч. 20 ст. садиба належала селянину Д. Седляру.

В радянський період будинок використовувався під комунальне житло.

Двоповерховий з напівпідвалом, цегляний, пофарбований, у плані Г-подібний з бічним дворовим ризалітом. Перекриття пласкі, дах вальмовий, з бляшаним покриттям.

Оздоблений у стилі неоренесанс із застосуванням винятково цегляного декору. Чоловий фасад асиметричний: до основної частини, фланкованої двовіконними пряслами, що завершуються фігурними тридільними аттиками-люкарнами, на правому фланзі додано одновіконну площину з головним входом.

Прясла підкреслені зубчастим фризом, парними арковими вікнами другого поверху та бічними лопатками: на першому поверсі – рустованими, на другому – канелюрованими з капітелями у вигляді квадратів. Аркові вікна окреслені архівольтами, що спираються на пілястрочки. Прямокутні прорізи оздоблені замковими каменями, підвіконня – пласкими нішками. В центрі фасаду був балкон (втрачений). Міжповерховий гурт, що продовжується на південному й тильному фасадах, декоровано сухариками (так само, як і вінцевий карниз з боку й тилу). Вікна лучкові без оздоблення; до дворового ризаліту зроблено дерев’яну прибудову з балконом-галереєю на другому поверсі.

Будинок – цінний зразок житлової забудови кін. 19 ст. у формах історизму.

Тепер перебуває на капітальному ремонті.