Шарівка с

Шарівка с

Розмір зображення: 800:514 піксел

Містечко Шаравка – нині зветься Шарівка. Згадується з 1433 р. Піп згадується у 1530 р. У 1567 р. спустошене татарами (взято у полон 112 чол.). На п.17 ст. Яків Претвич відновив замок на півострові; у 1607 р. збудував на другому кінці м-ка домініканський костел з товстими стінами [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Городище згадане [Історія міст і сіл УРСР : Хмельницька область. – К. : ГРУРЕ, 1971 р.].

14 січня 1440 р. польський король Владислав 3 записав Домарату зі Шлядкова 400 гривень на селі Шаравка та належних до нього селах Шильниче, Левківці, Іванківці та Прегінка у Смотрицькому повіті Подільської землі [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 252].

Ягайло записує шл. Жеґоті з Лечківець 30 грив[ень] на с. Шаравці в пов[іті] Камінецькім, 14 лютого 1431 р. [Грушевський М. С. Матеріали до історії суспільно-політичних і економічних відносин Західної України (1905 р.), ].

Список літератури – на сайті «».