Посудина із зображенням людини

Розмір зображення: 651:800 піксел

У манері зображувати тварин часто відчувається намагання первісного митця наслідувати мотиви й основні складові частини меандрового узору, що оточує фігуру тварини. Такими є малюнки на керамічному посуді з сіл Петрен в Молдавії та Шипинців на Буковині. Ще більшої узгодженості форм у зображенні людини та орнаменту досяг трипільський умілець на керамічному посуді, знайденому в селі Гребені на Київщині. Тут людські постаті, розташовані серед завитків меандро-спірального візерунку, передаються за допомогою відрізків тих самих меандрів чи спіралей. Обабіч цих постатей, показаних, очевидно, під час ритуального танцю, містяться снопи якихось злаків, зображені тим самим способом, що й фігури людей. Усе це свідчить про високі художні здібності трипільців, про те, що вони глибоко розуміли гармонію складових частин малюнка (с. 34).

Зображення людини на глиняній посудині трипільської культури з с. Гребені на Київщині. Енеоліт. Інститут археології АН УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 33.

Цвек О.В. Трипільська посудина з антропоморфними зображеннями. – Археологія, 1964 р., т. 16, с. 76 – 81.