2009 р. Посол Молдови підтримав ідею встановлення пам’ятного хреста на місці Козьминської битви

Дата: 20.05.2009

Молдавський бойовий прапор часів Штефана Великого. На прапорі зображення великомученика Георгія Переможця.

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні Ніколає Гуменний, який сьогодні, 20 травня, перебуває з офіційним візитом в Чернівецькій області, підтримує ідею місцевих національно-культурних товариств щодо встановлення на місці битви у Козьминському лісі пам’ятного знаку у формі хреста. Про це він заявив на зустрічі з журналістами у Чернівецькому прес-клубі.

Ніколає Гуменний вважає, що, беручи за приклад шанобливе ставлення до могил полеглих воїнів різних національностей, яке демонструють цивілізовані країни Європи, варто на місці битви між військами молдавського воєводи Штефана Великого та польського короля Альбрехта у Козьминському лісі на Буковині встановити пам’ятний знак у формі хреста.

На його думку, такий хрест варто спорудити відповідно до національних та релігійних традицій українського, молдовського та польського народів з ідентичними написами трьома мовами – молдавською, польською та українською.

Голова міжрайонного товариства молдавської культури Буковини Юрій Стаднічук повідомив, що звернення з цього приводу до депутатів Чернівецької обласної ради, органів державної виконавчої влади та громадськості вже направили три національно-культурних товариства – Український Народний Дім, обласне товариство польської культури ім. А. Міцкевича та міжрайонне товариство молдавської культури Буковини.

Водночас Румунія вважає, що на цьому місці має бути встановлений пам’ятник Штефану Великому і готова профінансувати цей проект, про що неодноразово її представники заявляли на зустрічах міжурядової українсько-румунської комісії та інших офіційних зустрічах.

Довідка ЗІКу. Битва у Козьминському лісі, що на території теперішнього Глибоцького району Чернівецької області, стала однією з наймасштабніших битв ХV сторіччя, яка змінила геополітичну ситуацію у Середній Європі. За різними історичними даними, у битві між військами молдавського воєводи Штефана Великого та польського короля Альбрехта взяли участь до 150 тисяч воїнів з обох сторін.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»