1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

Недалеко від Миколаївської церкви в 1765 р. в Глухові була збудована невелика Спасопреображенська церква. Вона, як і Миколаївська, мала символізувати зрослу роль ремісників-міщан у житті міста. При скромних достатках вони не могли спорудити великий храм, але хотіли, щоб він виділявся серед міської забудови. Цій меті найкраще відповідав компактний у плані й баштоподібний в об’ємі храм. Виконуючи волю замовців, майстер дуже доцільно організував простір. Оскільки всі громадяни, які будували його, мали рівне право на місце під час молитви і якнайближче до вівтаря, тому майстер навколо центрального приміщення, хрещатого в плані, але з дуже короткими раменами, додає ще невеликі апсиди з усіх боків. їх роль допоміжна – збільшити корисну площу. А щоб надати йому величі, виділити його серед житлових будинків, майстер розвиває у висоту центральний об’єм, увінчаний ярусним верхом на широкій восьмигранній бані. Завдяки коротеньким раменам та апсидам-конхам маси храму наростають уступами. При невеликих розмірах майстер зумів пропорціональним членуванням мас, їх групуванням досягти разючої величі і сили.

Інтер’єр теж справляє велике враження завдяки тому, що зір охоплює увесь храм одразу. Низенькі апсиди-конхи підкреслюють висоту єдиної бані. Він полонить просторістю, світлістю і стрункою, урочистою красою.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 126.