Церква Преображення

Основна частина міста разом з замчищем часів Галицько-Волинського князівства і, ймовірно, місцем коронації короля Данила Галицького у 1253 р. розташована на правобережній стороні Бугу і належить до Білостоцького воєводства. Лівобережна сторона під назвою Руська Сторона з 1815 р. належала до Королівства Польського і існуюча тут здавна церква належала до Холмської єпархії. Перші згадки про церкву датуються XV ст. 1 (1492 р. 2). У 1813 р. ріка Буг змінила своє русло і знищила місце старої церкви. Її перенесли на нове місце на правому березі, на цвинтар. 3 У 1837-1839 рр. спорудили на кошт уряду новий мурований храм. 4 Будівничим був майстер Бржезінський. 5 Споруда була круглої форми, вкрита банею, з дзвіницею над присінком. Зруйнована після першої світової війни.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Mironowicz A. Podlaskie ośrodki i organizacje prawosławne w XVI і XVII wieku. – Białystok, 1991.