1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

м. Христинопіль (Червоноград).

Червоноградська міська рада.

Церква св. Юрія. 1771.

Збудована на кошти київського воєводи Франциска Салезія Потоцького, дідича Христинополя, для заснованого ним у 1763 р. василіянського монастиря. Початково василіяни осіли при старій парафіяльній мурованій Святоюрській церкві, яку почали розбирати одночасно з побудовою нової і повністю розібрали у 1772 р.

Наріжний камінь під нову церкву покладено 4 вересня 1771 р. Будівництво вів архітектор Йоган Зельнер. За його ж проектом зведені монастирські будинки. Згідно монастирської хроніки, церква була вже готова у 1773 р., а в наступному – покрита бляхою. Викінчувальні роботи продовжувалися і пізніше. В монастирі з 1765 р. зберігалася чудотворна ікона Богородиці, дар родини Садовських.

Церква реставрована у 1855 р. після пожежі 1852 р. Тоді її покрили бляхою, відновили престоли, помалювали вівтар. Наступна реставрація монастиря відбулася в 1888 р. під керівництвом архітекта Станіслава Дидека після переходу монастиря в руки зреформованих василіян. У 1893 р. проведена внутрішня реставрація і виготовлено новий іконостас. В 1946 р. польська влада, виселивши українців, закрила монастир. Стояв зачиненим до 1989 р. В 1959 р. оновлена центральна баня (архіт. Ігор Старосольський). Після капітального ремонту 1978 – 1980 pp. церкву перетворено в музей історії релігії та атеїзму. З 1989 р. знову служить громаді.

Мурована, тридільна, одноверха споруда. Нава вкрита еліпсоїдною банею на низькому світловому восьмерику, опертому на чотири стовпи. Чільний фасад вінчає трикутний фронтон. Оздоби мають бароково-класицистичний характер. Новий різьблений іконостас проекту Василя Войтовича для церкви виконували Володимир Войтович, Михайло Левкун та Степан Дужицький. У 1993 р. вже встановлено перший ярус. До церкви з північного сходу прилягає двоповерховий корпус келій.

Греко-католицька громада міста у 1993 р. освятила місце для спорудження нового величного храму св. Йосафата за проектом районного архітекта Л. Баралуса.

Ваврик М. По василиянських монастирях. – Торонто, 1958.

«Діло». – Львів, 1888, № 184.

«Мета» – Львів, 1993, № 20;

Чернецкий В. Літопись монастиря оо. Василианъ в Кристинополи од его основаня 1763 р. до 1890 p. – Львів, 1893.

Чернецкий В. Монастир оо. Василиян в Кристинополи. // Книжочка місійна, 1893. – Ч. 8, С. 18 – 24.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 23 – 24.