2012 р. Наступного року в Чернівцях відкриють відреставровану синагогу

Одну з найдавніших чернівецьких синагог – у Садгорі – реставрують уже впродовж чотирьох років і планують наступного року відкрити. Кошти на порятунок колишнього центру паломництва хасидів збирають іудеї з усього світу. Плани з реставрації синагоги і життя релігійної общини представили журналістам спадкоємець цадика Ісраеля Фрідмана, онук головного рабина династії Садагури, голова Єврейської релігійної громади, “Ружин-Садгора” Джозеф Моше Шалом Фрідман і головний рабин Буковини Менахем Мендл Гліцнштейн. З журналістами спілкувався і архітектор Аарон Остерайхер.

Зовнішній вигляд синагоги відновлять таким, яким він завжди був: червоні стіни із білими зубцями та величезними вікнами. Внутрішні приміщення будуть дещо переплановані і змінені, адже фотознімків вигляду зсередини практично не збереглося, і розписи на стінах також дуже постраждали від часу недбалого ставлення до пам‘ятки. У повоєнний період у приміщенні синагоги влаштували госпіталь, а далі – майстерню з ремонту сільгосптехніки. У 90-ті її просто перетворили на смітник.

Довідка «Чернівці. Коментарі». Садгірська синагога‭ ‬збудована в‭ 70-х роках 19-го століття, у‭ ‬її фундамент закладено землю,‭ ‬з Єрусалима.‭ ‬‬Рабином синагоги був відомий цадик Ісраель Фрідман,‭ ‬мудрець і цілитель, про якого розповідають легенди.‭ ‬Цадик похований‭ ‬на Садгірському єврейському кладовищі, і його могила стала місцем паломництва хасидів з усього світу.‭ ‬