Святкування 95 років "Просвіти" в Аргентині, 11.08.2019 р.

95 років «Просвіти» в Аргентині. Святкування в приміщенні централі в Буенос-Айрес за адресою Soler 5039, 11.08.2019 р.

95 років тому, 1 серпня 1924 року, у Буенос-Айресі (Аргентина) утворилося українське товариство «Просвіта» (Asociación Ucrania de Cultura PROSVITA).

Ця громадська організація має за мету консолідацію етнічних українців в Аргентині, поширення української культури, підтримку національних інтересів української діаспори та українського народу.

Історія "Просвіти" у Буенос-Айресі почалася з драмгуртка «Молода громада», який заснували Андрій Байрак, Василь Коцюба, Іванна Мельник, Катерина Мельник, Агафія Никлевич, Володимир Середа, Андрій Стадник, Петро Худоб'як на початку лютого 1924 року. За кілька місяців було вирішено перейменувати гурток «Молода громада» на товариство «Просвіта», прийняти статут львівської "Просвіти" і стати філією цієї організації.

У 1924 році паралельно було створено "Просвіту" у Беріссо. Після понад річних переговорів обидві організації об'єдналися 1 серпня 1926 року. "Просвіта" у Буенос-Айресі стала центральним відділенням, а в Беріссо – її першою філією.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».