Здобудеш Українську державу або згинеш у боротьбі за неї!

Український меморіал на Центральному кладовищі

Український меморіал на Центральному кладовищі (Vídeňská 96, Brno, 63900 Brno, Czech Republic)

13 жовтня 2019 р. на центральному кладовищі міста Брно відбулося урочисте відкриття відновленого пам'ятника на могилі 154 українських солдат Першої світової та Польсько-Української війни. У заході взяли участь Посол України в Чеській Республіці, Консул України в місті Брно, заступник мера міста Брно та представники місцевої української громади. Отець Сергій з греко-католицької парафії храму св. Йосипа провів молебень та панихиду за полеглими героями та жертвами всіх війн, у яких українці боролися за свою свободу. Ми вдячні всім, хто доклав зусилля до того, щоб цей захід став можливим. Окрема подяка висловлюється посольству України у Чеській Республіці за фінансування реставраційних робіт, Українській ініціативі Південної Моравії за організацію проєкту та власне заходу, а також пані Ярославі Струковій та іншим членам громади за багаторічний догляд і збережену пам‘ять про це символічне для нас місце. Заходи з відзначення Дня захисника України у м.Брно відбулися у тісній співпраці з громадською організацією "Українська ініціатива Південної Моравії", керівником якої є Ільнаша Дудаш

Підготував І. Парнікоза