Український меморіал на Центральному кладовищі

Український меморіал на Центральному кладовищі (Vídeňská 96, Brno).

Пам'ятник споруджено у формі вертикальної стели зі скульптурою скорботної жінки нагорі та двома напівколонами, розташованими зліва та справа. На кожній півколоні викарбувано тризуби, а внизу розміщено написи чеською та українською. Напис зліва: "OBĚTEM SVĚTOVÉ A POLSKO-UKRAJINSKÉ VÁLKY. UKRAJINSKÁ EMIGRACE v BRNĚ 1914-18 1918-23 (Переклад наш: "Жертвам світової та польсько-української війни. Українська еміграція м. Брно 1914-18 1918-23").

Посередині плити викарбовано текст: "На вічну пам’ять 154 Синам Української Землі, які як жовніри австрійської та російської армії впали жертвою світової війни 1914-1918 та героям української галицької армії борцям за волю державність України 1916-1923, що викинені польськими військами з під рідної стріхи зложили тут свої кости". Напис справа: IN MEMORIAM BORUM QUI IN MUNO BELLO ET POLONO-UKRAJINICO VITAM OBTULERUNT EMIGATIO UKRAJINICA BRONAE. Поблизу пам'ятника знаходиться 15 українських поховань пізнішого періоду.

Бойко Ананій – поручник армії УНР, випускник УГА, інженер-агроном, учитель на Закарпатті, 1888 – 1945, місце народження: с. Слобода поховання біля Братської могили українським воїнам ПСВ і воякам УГА.

Дериведмідь Данило – воїн армії УНР, інженер-архітектор, ✧ 1900 – ✞ 1937, місце народження: м. Катеринослав, поховання біля Братської могили українським воїнам ПСВ і воякам УГА.

Цепіцаль (Цепецауер) Василь – 1920 – 1957, поховання біля Братської могили українським воїнам ПСВ і воякам УГА.

Серасани Василь – 1920 – 1957, поховання біля Братської могили українським воїнам ПСВ і воякам УГА.

Барик Михайло, воїн УГА, 1893 – 1948 поховання біля Братської могили українським воїнам ПСВ і воякам УГА.

Рога Йосип, воїн УГА, 8.3.1895 – 28.10.1964 поховання біля Братської могили українським воїнам ПСВ і воякам УГА.

13 жовтня 2019 р. на центральному кладовищі міста Брно відбулося урочисте відкриття відновленого пам'ятника на могилі 154 українських солдат Першої світової та Польсько-Української війни. У заході взяли участь Посол України в Чеській Республіці, Консул України в місті Брно, заступник мера міста Брно та представники місцевої української громади. Отець Сергій з греко-католицької парафії храму св. Йосипа провів молебень та панихиду за полеглими героями та жертвами всіх війн, у яких українці боролися за свою свободу. Ми вдячні всім, хто доклав зусилля до того, щоб цей захід став можливим. Окрема подяка належала посольству України у Чеській Республіці за фінансування реставраційних робіт, Українській ініціативі Південної Моравії за організацію проєкту та власне заходу, а також пані Ярославі Струковій та іншим членам громади за багаторічний догляд і збережену пам‘ять про це символічне для нас місце. Заходи з відзначення Дня захисника України у м.Брно відбулися у тісній співпраці з громадською організацією "Українська ініціатива Південної Моравії", керівником якої є Ільнаша Дудаш.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».