Будь гордий з того, що Ти є спадкоємцем боротьби за славу Володимирового тризуба

Скала-Подільська смт

За адмін.поділом 16 ст. Кам’янецький повіт 16 ст.

За адмін.поділом 19 ст. невідомо

За адмін.поділом 20 ст. Борщівський район

Коментар: в 1570 р. було 4 священики; в 1583 р. – 3 священики [Грушевський М.С. Історія України-Руси. – К.: 1994 р., т. 6, с. 269]. Замок відомий з 1360-1370-х рр. До 1940 р. звалось Скала-над-Збручем [Історія міст і сіл УРСР : Тернопільська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].

20 липня 1443 р. польський король Владислав 3 записав Миколаю Домарату з Добжина 100 гривень на селі Свелівці (Sweliowcze) на р.Нічлава (Noczlawa) у Скальському повіті Подільської землі [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 264].

На Нічлаві зараз нічого схожого нема, але ж було велике село (на 100 грн.), то не могло воно зникнути безслідно. Хіба би то був Борщів? [М.Жарких, 4.03.2009 р.]

Кор[оль] Ян Альбрехт звільняє м. Скалу від усяких податків і оплат на 15 літ, з огляду на її упадок наслідком татарського спустошення, 1 серпня 1498 р. [Грушевський М. С. Матеріали до історії суспільно-політичних і економічних відносин Західної України (1905 р.), № 59].