Свободне с

Давніше – Розенфельд, Миколаївка, Кроллен-Хутір.

Указ Президії ВР УРСР від 15 серпня 1945 р. « історичних найменувань та уточнення і впорядкування існуючих назв сільрад і населених пунктів Сталінської області»: центр Свободнянської сільради — хутір Розенфельд іменувати хутір Свободний.

Бойовики розбомбили український храм на Донеччині (14.07.2015)

За повідомлення архиєпископа Донецького і Маріупольського Сергія (УПЦ КП), декілька днів тому внаслідок бомбардування з важкої техніки зі сторони бойовиків у селищі Тельманове був зруйнований Свято-Михайлівський храм. Також постраждав храм Святих апостолів Петра і Павла у с. Свободне. Зруйновано багато будинків, дитячий садок, школа. Про це інформує Прес-служба Київської Патріархії.

Указ Президії ВР УРСР від 15 серпня 1945 р. « історичних найменувань та уточнення і впорядкування існуючих назв сільрад і населених пунктів Сталінської області»: хутір Нейгейм, Свободнянської сільради, іменувати хутір Ясинівка. [Нині невідомий.]