Церква Покрови

Церква Покрови

Церква Покрови збудована у 1773 р. – кам’яна одноверха, дах гонтовий. У 1884 р. прибудована кам’яна дзвіниця з залізним дахом. До парафії віднесено куток Калинівка або Підстінка [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 519 – 523]. Звертаю увагу на те, що в ПЦ ця церква описана в складі м-ка Зіньків, а про існування топоніма чи кутка Адамівка нема й згадки. А нині це окреме село.

Покровська церква 1783 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 93].

Покровська церква 1783 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Покровська церква 1773 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Адамівка. Церква триконхова з дзівницею біля спуску. Орієнтація вівтаря 115°, головний вхід – С1. Спостереження М.І.Жарких, 26 липня 1995 р.