2010 р. На Волині у Святогорському монастирі – аварійні роботи

Дата: 13.08.2010

На Волині у Святогорському Успенському монастирі завершуються аварійно-відновлювальні роботи з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації через зсув грунту. Монастир знаходиться в селі Зимне Володимир-Волинського району і є пам‘яткою архітектури XV ст.

Як повідомили у центрі пропаганди ГУ МНС у Волинській області, внаслідок надмірного випадання атмосферних опадів у Волинській області протягом травня-червня минулого року, на території цього монастиря в селі Зимне Володимир-Волинського району відбулася активізація зсувних процесів. В результаті поступового руху ґрунту у бік нижнього північно-західного плато, на якому розташований монастир, з’явилися тріщини у стінах будівлі , а рівень підлоги частини культової споруди понизився. На зовнішніх стінах монастиря також виявлені тріщини та помітне просідання ґрунту.

Відтак, на здійснення першочергових аварійно-відновних робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на території Святогорського монастиря в с. Зимне, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів, прийнятого на засіданні Уряду 13 січня 2010 року, з резервного фонду Державного бюджету було виділено 9,3 млн. грн.

За словами будівельного бригадира Святогорського Успенського монастиря Володимира Літвінчука, роботи в обсязі виділених сум близькі до завершення. Сваї для зміцнення фундаменту, стін храму та інших будівель архітектурного ансамблю, з огляду на вік та аварійний стан Зимненського монастиря, використовують тільки методом забурювання, а не забивання. Таким же чином всі роботи у монастирі ведуться з огляду на поважний історичний вік архітектури, зазначив В. Літвінчук.

Джерело: УНІАН-Релігії