Святогірський (Успенський) монастир-фортеця

Монастир належить до характерного для епохи феодалізму різновиду оборонних комплексів, у розплануванні яких застосовано елементи регулярності. Розміщений на лівому, досить високому березі р.Луги, він посідає вигідне із стратегічного погляду місце.

Комплекс мурованих споруд монастиря-фортеці виник на місці давнього дерев’яного монастиря, заснованого в XI ст., і сформувався протягом 2-ї половини XV ст. Спочатку було побудовано оборонні мури, Троїцьку церкву та келії, а в 1495 р. – Успенський собор.

Форма плану комплексу – трапеція, майже прямокутник, витягнутий зі сходу на захід.

Особливістю комплексу є розміщення пристосованого до оборони Успенського собору у створі укріплень. Це притаманно феодальним замкам, а в монастирських комплексах, як правило, не зустрічається. Друга особливість – нерівномірне розміщення оборонних споруд. Відсутність природного захисту з півдня компенсувалася тим, що ця ділянка була найбільш укріпленою – з семи башт тут розміщено чотири (дві наріжні, в’їзна та кругла).

Наприкінці XIX – на початку XX ст. за проектом архітектора М.Козлова провадилася реконструкція комплексу, внаслідок чого в спорудах ансамблю з’явилися елементи псевдоросійської архітектури XVII ст., які значно змінили первісний вигляд будівель.

О.М.Годованюк

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 92.