Звенигородка м

За адмін.поділом 16 – 18 ст. – Брацлавське воєводство

За адмін.поділом 19 ст. Звенигородський повіт 19 ст.

За адмін.поділом 20 ст. Звенигородський район

Замок згадується з поч. 16 ст., відбудований 1545 р., знову відбудованоий в 1765 р. проти гайдамаків. У 1792 р. надане магдебурзьке право [Історія міст і сіл УРСР : Черкаська область. – К. : ГРУРЕ, 1972 р.]

Це поселення вперше згадано у грамоті князя Федора Коріатовича для Гринька, виданій 20 червня 1391 р. [Груша А. Фёдара Карыятавіча за 1391 г. – Беларускі гістарычны агляд, 2001 г., т. 8, сш. 1/2, с. 123 – 135].

У 1894 р. у повіті було 125 церков [Єфремов С. Про дні минулі. – Молода нація, 2002 р., прим. № 6].

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки до 13 ст. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].

Верховна Рада України постановляє (04.06.2009, № 1460-VI): 1. Включити в межі міста Звенигородка Звенигородського району Черкаської області 65,84 гектара земель, які знаходяться у віданні Звенигородської міської ради, 28,00 гектара земель – Гудзівської сільської ради, 436,19 гектара земель – Стебнівської сільської ради, 48,30 гектара земель, які знаходяться у віданні Озірнянської сільської ради Звенигородського району, та затвердити територію міста Звенигородка загальною площею 2080,00 гектара. 2. Встановити межі міста Звенигородка Звенигородського району Черкаської області згідно з додатком.

Маленков Р. Шістдесят сім зупинок Черкащини: путівник. – К.: Грані-Т, 2010 – 112 с. (Серія Путівники).

Підготували Микола Жарких та Іван Парнікоза (НІАМ «Київська фортеця»).

Список літератури – на сайті «».