2009 р. Учора на Львівщині відкрили Великий палац Золочівського замку

Дата: 10.08.2009

Учора відбулось офіційне відкриття Великого палацу Золочівського замку, в якому представлені палацові інтер’єри XVII-XVIII, королівська скарбниця з гіпотетичним варіантом корони короля Данила, а також експозиція історії замку. Золочівський палац було реставровано головним чином завдяки фінансовій підтримці народного депутата Петра Писарчука. Про це повідомив кореспондент ЗІКу.

За словами голови Львівської ОДА Миколи Кметя, ця подія унікальна є тим, що палац Золочівського замку відтворено не за рахунок державних коштів, а завдяки меценатам. Держава сюди вклала, але дуже мало. А тепер тут навіть можна робити державне прийняття високих гостей.

В експозиційних залах палацу представлені колекції Львівської галереї мистецтв. Зокрема, тут є полотна Рубенса, старовинні меблі, зброя, рідкісні карти, світильники з кісток іхтіозавра, яким понад 60 млн років.

На другому поверсі Великого палацу відтворені давні панські покої, а також велика тронна зала. У виставковому залі заплановані змінні виставки, перша з яких – виставка голограм «Золото скіфських курганів». Підлоги в палаці не нові – раніше вони стояли у Митрополичих палатах у Львові.

Директор Львівської галереї мистецтв Борис Бозницький зазначив, що Золочівський палац було реставровано головним чином завдяки фінансовій підтримці народного депутата Петра Писарчука.

Сам Петро Писарчук при цьому сказав: «Найголовніший успіх сьогоднішній завдяки праці, благословенній Богом, бо тут вкладена дуже велика праця талановитих істинно безкорисних людей».

Довідка ЗІКу. У 1986 році Золочівський замок передано на реставрацію, як відділ Львівської галереї мистецтв під керівництвом її директора Бориса Возницького. З 2002 року головним спонсором реставраційних робіт у замку став народний депутат Петро Писарчук. Зокрема, за його кошти було відновлено Китайський і Королівський палаци, прокладено системи теплопостачання та водовідведення, збудовано Равелін.

За інформацією офіційного сайту Петра Писарчука, загалом на реставрацію Золочівського замку народний депутатт витратив близько 20 млн грн.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»

* * * * *

У Золочівському замку відкрили Великий палац

9 серпня у Золочівському замку після 25-річної реставрації відкрили Великий палац. У відкриті взяли участь директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький, голова Львівської ОДА Микола Кміть та меценат реставрації, народний депутат України від Партії регіонів Петро Писарчук, – повідомляє кореспондент ZAXID.NET.

Голова Львівської ОДА від імені президента України Віктора Ющенка передав всім, хто допомагав у реставрації замку, подяку. Борис Возницький під час урочистостей зазначив, що близько 25 років тому Золочівський замок було передано під відання Львівської галереї мистецтв.

“І ось майже 24 роки ми займаємося його відновленням. До того, як ми сюди прийшли, тут була тюрма. Замок нам дістався у поганому стані. Сюди ніхто не хотів йти працювати, але крок за кроком ми його відновлювали. Допомагала нам українська діаспора з Канади. Пізніше я звернувся до Петра Писарчука і за його сприяння було відновлено другий поверх Великого палацу та його фасад”, – зазначив Борис Возницький.

Також він зазначив, що 3 роки тому було відкрито Китайський палац Золочівського замку. Скільки саме коштів вклав у відновлення Великого палацу, П. Писарчук не сказав, і зазначив, що і надалі займатиметься його відновленням.

У Великому палаці є 22 експозиційні зали, у тому числі Тронний або Європейський зал, у якому знаходяться 22 герби європейських держав та портрети із зображенням володарів цих країн.

Окрім того, у Великому палаці є полотна Рубенса, старовинні інтер’єри 17-18 ст, зброя, світильники із кісток іхтіозавра, яким понад 60 млн років.

Минулого року експозиція замку поповнилася Короною короля Данила. Нещодавно у палаці відрили експозицію “Золота кладова України” – виставка в голограмах, яка розповідає про цінності, які зберігаються у Києво-Печерській лаврі.