2009 р. До Дня музеїв Великий палац Золочівського замку не відкрили, бо криза

Дата: 19.05.2009

Великий палац Золочівського замку, який вже мав кілька репрезентацій до різних дат і кілька обіцянок остаточного урочистого відкриття, так і не встиг відкритися до нинішнього Дня музеїв з банальної причини нестачі коштів на реставрацію, – про це сьогодні, 18 травня, із посиланням на очільницю управління культури і туризму ЛОДА Галину Дорощук повідомив кореспондент ЗІКу.

«На превеликий жаль, у Золочеві обмежаться відкриттям виставки, бо великий палац до огляду ще не готовий у зв’язку із матеріальною та фінансовою кризою. Кошти з бюджету на реставрацію не надходили. Але маємо до Дня музеїв і позитивну інформацію: За ініціативи міністра культури і туризму України Василя Вовкуна були внесені зміни у проект держбюджету 2009 року щодо фінансування охорони музеїв і бібліотек національного значення.

В обласному бюджеті є достатньо коштів на охорону музеїв – 2 млн грн. і це дає впевненість що наші цінності пильно охоронятимуть. Наші музейники стовідсотково забезпечені заробітною платнею до кінця року, мають кошти на придбання нових експонатів до колекцій та реставрацію фондів, який щороку оновлюють на 2 відсотки.

До нинішнього свята кожен із музеїв підготував виставки із найбільших раритетів своїх фондів. У колективах будуть відбуватися костюмовані святкування, які атмосферно відтворять історію музеїв. Також своє професійне свято музейники зустріли з новим дорадчим органом – музейною колегією при управлінні культури і туризму ЛОДА. Ця громадська рада, основу якої склала рада директорів музеїв, за розпрацьованим положенням матиме певні повноваження при вирішенні питань, що досі були тільки прерогативою виконавчих структур.

Відтак директор і науковці кожного музею, незалежно від форми власності та підпорядкування, зможуть узяти участь у розробленні Стретегії розвитку музеїв Львівщини. Ця Стратегія розглядалася на нашому останньому засіданні поряд із проблемами роботи Музею народної архітектури і побуту у Львові. Фахівці констатували, що насамперед у Шевченківському Гаї мають бути пріоритетними завдання музею, а не якісь інші», – сказала Галина Дорощук, яку разом із директорами Львівського історичного музею та Львівського музею етнографії в.о. директора Музею архітектури і побуту Іван Косачевич намагався задобрити варениками й високоградусними релаксантами у автентичній хаті-музейному експонаті.

Галина Дорощук на урочистостях з нагоди Дня Музею у Палаці Потоцьких разом із заступником голови ЛОДА Ігорем Держком відзначила працівників музеїв Львівщини нагородивши почесними грамотами Міністерства культури і туризму України та Центрального комітету профспілок працівників культури України завідувачку наукового відділу Музично-меморіального музею С. Крушельницької Дануту Білавич, директорку Самбірського історико-етнографічного музею «Бойківщина» Роксоляну Данчин, вченого секретаря Державного меморіального музею М. Грушевського Софію Легін, завідувачку музично-просвітницького відділу Львівського музею історії релігії Марію Мартиш та вченого секретаря Львівського літературно-меморіального музею І. Франка Марію Оркуш.

Відзнаки «Заслужений працівник культури України» за багаторічну плідну працю, високий професіоналізм та вагомий особистий внесок у збереження культурної спадщини знайшли двох завідувачок відділів Львівської галереї мистецтв Ларису Разінкову й Оксану Козинкевич. Грамоти ЛОДА отримали генеральний директор Національного музею у Львові Ігор Кожен, директор Львівського музею етнографії Роман Хмелик, заввідділу археології Львівського історичного музею Емілія Зарубій, директор Добротвірського історико-краєзнавчого музею Йосип Брикайло, головний зберігач фондів Музично-меморіального музею С. Крущельницької Ірина Криворучка, а подяку від Львівської облради – заввідділу ЛІМ «Музей-Арсенал» Лілія Бренер.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»