Замок

Замок

Розмір зображення: 800:517 піксел

Замок збудовано у 2 пол.14 ст.; в 1471 р. він мав 4 гармати і 5 тараниць. В 1540-х рр. замок відновив житомирський староста Семен Бабинський. Площа його 3.5 га, вал в основі мав 3 зруби, засипку з каміння. Замок мав 45 городень і 6 соснових веж. За описом 1552 р. він мав 1 гармату, 3 серпентини, 56 гаківниць [Історія міст і сіл УРСР : Житомирська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].

Житомирський замок, споруджений у 1544 році [Архив юго-западной России, ч. VII, т. I. К., 1886, стор. 141, 142], мав подвір’я площею 110: 120 метрів, шість башт і сорок п’ять городень. Його збудували з соснового дерева «в дві стіни» і тонко обмазали глиною. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 29]

Знайшли старожитності ХІІ століття в історичному центрі Житомира (5 Жов 2012)

В історичному центрі Житомира, на Замковій горі, під час будівництва музею природи знайшли фундамент невідомого приміщення, уламки глиняного посуду, кістяні та металеві знаряддя праці, моменти пізнього середньовіччя, часів Київської Русі. Науковці відносять старожитності до ХІІ століття…