2008 р. Вірні УПЦ (МП) вимагають повернення церкві Хресто-Воздвиженського храму у Житомирі

Дата: 14.11.2008

У Житомирі 11 листопада відбувся хресний хід віруючих УПЦ, ініційований архиєпископом Житомирським і Новоград-Волинським Гурієм (Кузьменком). Основною метою хресного ходу стала вимога віруючих до облдержадміністрації і обласної ради повернути Хресто-Воздвиженську церкву (на сьогодні в ній розміщено відділ природи обласного краєзнавчого музею).

Як повідомив РІСУ Олександр Пивоварський, перед облдержадміністрацією близько 1000 віруючих вимагали зустрічі з керівництвом області. Гасла учасників заходу: « Досить знущатися над канонічним православ’ям !», «Депутати обласної ради, не ганьбіть віри своїх батьків, поверніть Хресто-Воздвиженську церкву!», «Розкольники, геть від наших святинь!».

На вимогу духовенства відбулася зустріч з головою облдержадміністрації Ю. Забелою і головою обласної ради В. Французом. У ході зустрічі була досягнута домовленість про створення комісії, в склад якої увійдуть представники відповідних підрозділів облдержадміністрації і обласної ради. Комісія ґрунтовно опрацює питання передачі колишньої церковної власності віруючим.

Відповідно до Указу Президента України від 21.03.2002. № 279 „Про заходи щодо остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики Союзу РСР стосовно релігій та відновлення порушених прав церков і релігійних організацій”, облдержадміністрація подала необхідні пропозиції спеціально утвореній при Кабінеті Міністрів України Міжвідомчій комісії.

Архиєпископ Гурій акцентував увагу присутніх на тому, що «таке рішення є доцільним, оскільки питання передачі храму можуть вирішити лише депутати обласної ради» (приміщення Хресто-Воздвиженської церкви знаходиться у спільній власності територіальних громад Житомирської області).

Питання вивільнення приміщення храму не вирішується протягом 15 років через відсутність коштів. Відповідно до ст. 14 Закону України «Про музеї та музейну справу», приміщення музею може бути вилучено та передано віруючим лише за умов надання музею іншого рівноцінного приміщення.

Облдержадміністрація протягом останніх років розглядала декілька варіантів вирішення цієї проблеми – завершення ремонту в колишньому приміщенні міського магістрату з наступним переміщенням до нього відділу природи обласного краєзнавчого музею, будівництво колишнього гастрольного театру, створення історико-архітектурного комплексу «Старий Житомир» на території колишнього архієрейського подвір’я. Однак ці проекти були не реалізовані через відсутність коштів.

Питання повернення культової споруди ускладниться в майбутньому ще одним важливим фактором – якій православній конфесії – Українській Православній Церкві чи Українській Православній Церкві Київського Патріархату передавати храм, адже на нього претендують обидві.

А поки що вірні УПЦ перед облдержадміністрацією встановили намет із надписом «Походная церковь Кресто-Воздвиженской парафии», де будуть відбуватися богослужіння за повернення храму.

Джерело: РІСУ