Церква вірменська Непорочного зачаття діви Марії

Розмір зображення: 800:547 піксел

Вірменський костел непорочного зачаття діви Марії збудовано на початку 18 ст. В 1768 р. його спалили конфедерати. Нова споруда збудована в 1782 – 1786 рр. В кінці 19 ст. використовувався як католицький парафіяльний костел. В ньому знаходилась ікона св.Каетана, привезена в 1786 р. із Замостя [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 270 – 279].

Костел в центрі села на гол. вул., вівтарем на схід, на схід від замку; вівтар 90º [спостереження М.Жарких 20.8.1989 р.; 23.07.1991 р.]. Парафіальний костел існував у 1772 р. [Litak S. Kościół łaciński w Polsce około 1772 r. – Rzym-Lublin: 1991.].

У [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 7] справа представлена плутано, майже навпаки: кам’яний костел Непорочного зачаття збудовано у 1740 р. на місці вірменського костелу, який згорів під час Барської конфедерації. Видно тільки, що костел діяв у 1850 р.

Костел 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 96].

Вірменський костел 17 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Вірменський костел 17 ст. – 1786 р. та мури з брамами 17 – 18 ст.[Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].