Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

Черкаська обл., Лисянський р-н, с. Журжинці, Журжинська сільська Рада (за даними 1977 р).

Загальний опис:

Вал біля с. Журжинці починається за східною околицею с. Хижинці, де він перерізаний дорогою, що веде до с. Журжинці. З цієї точки вал розходиться на північний схід та на південний схід і замикається у с. Журжинці в його західній частині, де він також перерізаний дорогою. Вал тягнеться по полю, частина його розміщена в лісі, а також в с. Журжинці. Збереглися також залишки внутрішнього валу, форма якого подібна до зовнішнього, але менших розмірів. З зовнішньої сторони збереглися сліди рову, який сягає 3-х м глибини. Вал теж зберігся непогано, місцями досягає 4-х м. У розрізі – жовтий глинистий грунт. Через великі розміри та різноманітні природні умови місцевості, по якій проходить вал, для встановлення розмірів городища необхідні спеціальні дослідження.

Вал біля с. Журжинці відомий в літературі з кінця XIX ст. Вважаючи вал біля села Змієвим валом, В.Б. Антонович в писав: “…вал этот известен в 5 верстах севернее местечка Лысянки; он двойной и направляется к северу к селам Жижинцы и Щербаковцы, отсюда поворачивает к югу к селу Журжинцам, образуя извилину в 4 версты шириною; от Журжинец он направляется к селу Комаровка, образуя другую, меньшую извилину, возвращается к селу Моринцам и отсюда направляется к востоку, проходя через лес у села Квитки, где он носит название Чернечий вал. Дальнейшее его протяжение нам неизвестно”.

Обстеження валу біля с. Журжинці показало, що вал має кільцеподібну форму і замикається, що дає підставу припустити, що це залишки городища. Датування городища може бути встановлене лише після проведення археологічних досліджень пам’ятки.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Черкаської обласної Ради депутатів трудящих № 544 від 28.09.1973 р.

Охоронний № : 852.

Антонович В.Б. Археологическая карта Киевской губернии.- М., 1895.- С. 138.