2009 р. Без даху. Непокриті таємниці стародавнього замку

Денис Данько, Денис Остапенко, Тимофій Кощій

Дата: 20.08.2009

З нього зглянулися чотири століття війн та окупаційних режимів. А тепер він може пасти від рук українських будівельників. Королівський замок у містечку Жовква на Львівщині щодня руйнується внаслідок робіт, які тут називають реставраційними.

Жовківський королівський замок. Історична пам’ятка 17-го століття. Без даху, з мокрими підлогами і тріснутими стінами. Тому що – на реставрації. Почали її на початку року. Розібрали покрівлю. Завезли кілька вантажівок цегли. І гроші скінчилися.

Микола Пархоменко, перший заступник голови Українського товариства охорони пам’яток історії та культури: Це типова ситуація, коли в нас не те що недофінансується. В нас передбачаються в бюджеті не крихти на реставрацію. Це кілька десятків мільйонів.

На реконструкцію палацу з бюджету виділили майже три мільйони гривень. Понад половину, кажуть, вже використали. Демонтаж даху, виявляється, – річ витратна.

Володимир Герич, директор Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовква: Ми минулого року використали мільйон шістсот тисяч. Для його завершення треба ще мільйон триста тисяч. 1,3 млн мали надійти цього року.

Гроші не надійшли. А отже й роботи припинили. Щоправда кілька тижнів тому на дахові замку з’явилося трійко будівельників. Це сталося після того, як перебігом реставрації зацікавилися нардепи та громадські організації. Однак знайти винних у тому, що на палацові покрівлі нема, вони навіть не сподіваються. Заступник директора жовківського заповідника Михайло Кубай у псуванні будівлі звинувачує одразу: державу, директора й будівельників.

Михайло Кубай, заступник директора Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовква: Проблема не в грошах. Проблема в людях. Різного характеру. І в кваліфікації, і в умінні працювати.

– То ви на директора натякаєте?

– Чому? І на проектантів, і на виконавців – всі. Ну, розумієте, проблема така: якби нам навіть дали дуже багато грошей, ми їх не зможемо добре освоїти.

Директор заповідника – Володимир Герич – нарікає на некомпетентність реставраторів. Обирати не судилося – головною умовою тендеру була низька ціна.

Володимир Герич, директор Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовква: Не до кінця. Спеціалісти, які там працюють орієнтуються в питаннях пов’язаних з реставрацією.

Керівництво будівельної фірми коментарів узагалі уникає.

Цій настінній ліпці з жовківського замку понад 200 років. Як бачимо тут під час реставрації її навіть не намагалися зберегти. Залишок грошей директорові пообіцяли надати наприкінці року. Це означає, що дах на замку з’явиться в кращому разі наступної осені. Звісно, якщо в ньому ще буде потреба.

Микола Пархоменко, перший заступник голови українського товариства охорони пам’яток історії та культури: Якщо більше ніж півроку простояв об’єкт без уваги реставраторів, то вже можна говорити про те, що треба консервувати це будівництво, тому що до осінніх дощів лишилося місяць два, а фінансування п’яток охоронних об’єктів під великим питанням.

Після втручання у перебіг реставрації громади тут створили спеціальну комісію. І та дійшла висновку: протягом п’яти днів замок мають накрити. Цьому рішенню вже понад місяць, а із зал палацу досі видно небо.

Джерело: СТБ