2012 р. Долю відреставрованих полотен з Жовкви буде вирішувати українсько-польська комісія

1 червня у Львові та Жовкві відбулися робочі зустрічі та публічні обговорення у рамках виїзної наради Міністерства культури України з вивчення питань місця експонування відреставрованих картин художника Мартіно Альтамонте “Битва під Віднем” та “Битва під Парканами”.

У заходах взяли участь Міністр культури Михайло Кулиняк, Перший заступник Міністра культури Юрій Богуцький, директор Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Мінкультури Андрій Вінграновський, начальники профільних управлінь Львівської обласної державної адміністрації, інші посадові особи, а також представники музейної та реставраційної галузей України та громадськості.

Зокрема, директор Львівського історичного музею Богдан Чайковський, реставратор і донька Бориса Григоровича Возницького – Лариса Возницька, директор Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України Мирослав Откович, керманичі Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовкві, Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького, Львівської національної галереї мистецтв, Голова Правління Українського центру розвитку музейної справи Владислав Піоро.

Від польської сторони на заходах присутні директор Департаменту культурної спадщини за кордоном Міністерства культури і національної спадщини Республіки Польща Яцек Міллер, заступник директора музею «Королівський замок на Вавелі» (м. Краків) Єжи Т.Петрусь та головний художник-реставратор картин Мартіно Альтамонте «Битва під Віднем» та «Битва під Парканами» Павел Садлей.

Нараду присвячено питанню повернення в Україну та визначення місця постійного експонування батальних полотен авторства Мартіно Альтамонте «Битва під Віднем» та «Битва під Парканами», законсервованих та відреставрованих коштом польської сторони із залученням провідних художників-реставраторів та науковців з України та Польщі.

Головним завданням учасників наради – членів робочої групи – було всебічне вивчення ситуації для забезпечення подальшого збереження цінних полотен XVII ст., які є справжнім шедевром живопису та рідкісною пам’яткою культурної спадщини.

Питання визначення місця постійного експонування полотен потребує детального вивчення з урахуванням всіх чинників. До прийняття рішення про переміщення картин найбільшу увагу буде приділено перевірці умов у місцях їх подальшого зберігання (зокрема, дотриманню температурно-вологісного режиму, умов експонування, параметрів освітлення тощо).

Крім того, доцільно розглянути можливість короткотермінового експонування полотен у Києві, Харкові, Донецьку, Сімферополі та інших містах України, після чого повернути шедеври на Львівщину.

Після заслуховування пропозицій та їх обговорення Міністр культури Михайло Кулиняк висловив позицію Міністерства, що полягає в необхідності створення українсько-польської комісії, яка після детального вивчення ситуації зробить висновки та надасть рекомендації щодо можливостей та придатності Олеського замку і римо-католицького Костелу святого Лаврентія в Жовкві для збереження та експонування творів мистецтва.

Остаточне рішення щодо долі відреставрованих полотен Альтамонте з урахуванням висновків комісії буде прийняте Міністерством культури України після заслуховування рекомендацій Музейної ради, створеної при Мінкультури.

Історична довідка.

Унікальні батальні картини XVII ст. авторства Мартіно Альтамонте «Битва під Віднем» (полотно, олія 738 x 765 см) та «Битва під Парканами» (полотно, олія 890 х 715 см) до 60-х років ХХ століття знаходились у костелі Св. Лаврентія м. Жовкви, що неподалік від Львова. У роки радянської влади в костелі був склад, внаслідок чого картини зазнали значної руйнації. Рятуючи від цілковитого знищення ці унікальні полотна, Львівська галерея мистецтв вивезла їх з костелу.

Картини М. Альтамонте «Битва під Віднем» та «Битва під Парканами» були написані у 1690-х роках та присвячені переможним битвам польських полководців, які мали українське коріння. Прагнучи увіковічнити свій подвиг, король Ян ІІІ Собєський замовив у художника австрійського походження Мартіно Альтамонте дві картини – «Битву під Віднем» та «Битву під Парканами». У 1685-1693 рр. М. Альтамонте малює полотно «Битва під Віднем», а у 1694 р. – картину «Битва під Парканами». Обидві картини зайняли місце у бічних трансептах Жовківського костелу поряд з двома попередніми: «Битва під Клушино» та «Битва під Хотином», доповнивши пантеон лицарської слави, яким від початку був костел св. Лаврентія мученика.

В 1946 р. костел було закрито радянською владою, в приміщенні влаштовано склад. Очевидці стверджують, що врешті-решт картини перетворилися на шматки, що звисали з підрамника. В дірах полотен птахи поробили гнізда; дах протікав; лак, що вкривав картини, побілів.

На початку 1960-х років музейники Львівщини активно зайнялися збиральницькою роботою в закритих храмах. У 1961 р. першу експедицію здійснив Львівський музей українського мистецтва (Національний музей у Львові). У 1963 р. галерейники вперше відвідали Жовкву. Тоді до галереї було перевезено «Битву під Клушино» – найдавнішу і найціннішу для музейників, оскільки це було перше батальне полотно таких розмірів у Європі. У 1965 р. демонтовано і забрано до галереї «Битву під Хотином», у 1967 р. – «Битву під Віднем». А у 1974 році було знято і перевезено до Львова «Битву під Парканами».

З усіма картинами було проведено консерваційні роботи.

* * *

Мартіно Альтамонте (1659-1745) – народився у Неаполі. Батьки за походженням німці, приїхали в Італію у пошуках роботи. М. Альтамонте закінчив Римську академію святого Луки і в свої 25 років на прохання короля Яна ІІІ Собєського переїхав до Польщі та в Україну. Тут для королівської резиденції у Жовкві пише 7 батальних картин – це битви з турками – під Хотином, Журавно, Львовом, Теребовлею, Естергомом, Віднем та Парканами. Крім двох його картин, інші, на жаль, не збереглися. Крім батального живопису, художник створив цілий ряд портретів та картин на біблійні теми. У 1702 р. він повернувся до Австрії.

“Міністерство культури України”