Межирів с

Межирів с

Розмір зображення: 704:529 піксел

За переказом, на місці Межирова було багате грецьке місто з кількома церквами. За королеви Бони влаштовано замок – його залишки ще в 1901 р. звались Замчисько. площа його біля 7 десятин; там виорювали куски товстої черепиці і цегли. З двох боків Замчисько обмежене ровом зивширшки 3 саж. (6.4 м), завглибшки 2 саж. (4.26 м); з покатого боку насипано вал, з боку річки – природна крутизна.

М-ко отримало магдебурзьке право у 1591 р. У 1612 р. розорене татарами, відновлене Ст.Жолкевським у 1613 р. У 1784 р. м-ко придбав Андрій Орловський. Він збудував костел, палац і служби (їх руїни звуться “мури”) [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Церква Успіння збудована у 1764 р. – дерев’яна п’ятиверха. У 1773 р. окремо від церкви збудована дзвіниця [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 620 – 623].

Корисний фотонарис (68 фото) пам’яток села опублікував Ігор Дорожко 11.11.2020 р.

Довідка у Вікіпедії:

виконкому Вінницької обласної Ради депутатів трудящих № 416 від 6 липня 1957 р. «Про уточнення обліку населених пунктів»: виключити з облікових даних адміністративного поділу населені пункти, що по різних причинах припинили своє існування: селище розробки цукрокамня — Межирівської сільської ради.