Церква Вознесіння

Перші згадки про церкву походять з 1646 р. 1 У 1700 р. збудовано дерев’яну церкву, яка спочатку була філією парафії в Стільно. 2 У 1749 р. в селі була ериґована окрема парафія власником села київським каштеляном Марією Станіславом Яскульським. 3 На початку XIX ст. в церкві окрім іконостасу були встановлені органи. 4 У 1867 та 1872-1874 рр. громада вчинила сильний опір відлатинщенню обряду та введенню православ’я, 5 але з 1875 р. церква православна. Відремонтована і наново посвячена у 1892 р. 6 А у 1908 р. майстер будівничий Леонід Домбровський з Ковеля за проектом архітектора Володимира Покровського (однотипний з церквою в селі Горбів) поруч зі старою спорудив нову дерев’яну церкву св. Юрія. 7 Іконостас для неї виготовив Семенов з Бреста, а ікони – пензля Г. Володіна з Києва. 8 Освятив церкву єпископ Євлогій 31 вересня 1908 р. 9 Зачинену після першої світової війни нову церкву зруйновано у 1929 р. 10, а стару розібрано у 1920 р. 11 Під час другої світової війни в селі діяла відновлена православна парафія. 12

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. ХЦЖ, 1909. – С. 311.

3. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 337.

4. Maliszewski М., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

5. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Świentej na Podlasiu. – Lublin, 1921. – S. 256.

6. XBEB, 1892. № 5. – C. 85.

7. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 342, аркуш 18.

8. ХЦЖ, 1909. – С. 311.

9. Там само.

10. Siwicki M. Dzieje konfliktów Polsko-Ukraińskich. Warszawa, 1992. Xl. – S. 134.

11. Kuligowski J. Rewindykacje świątyń pounickich w diecezji siedleckiej w latach 1918-1939. // Unici Podlascy. T. 1. – Siedlce, 1996. – S. 331.

12. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941. – С. 61.