Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Церква Знесіння згадується в документах з 1732 р. Нова церква збудована в 1738 р. на старому місці – дубова триверха споруда. Знаходилась в центрі містечка. Мала восьмигранні верхи, опасання, двері з заходу та півночі. Дерев’яна надбрамна дзвіниця збудована в 1748..1759 рр. В 1759 р. при церкві діяла школа. В 1748 – 1791 рр. згадуються три братства.

Нова кам’яна одноверха церква збудована разом з дзвіницею в 1845 – 1863 рр. на новому місці на передмісті Заболотівка. Мала один великий і три малих куполи, крита залізом. Кам’яна дзвіниця прибудована в 1870 р.

В ній була ікона св.Миколи з написом 1771 р. За відомостями 1877 р., в церкві були такі стародруки: Служебник (М.: 1795 р.), Мінея загальна (Почаїв: 1757 р.), Тріодь цвітна (М.: 1702 р.), Ірмологіон (Почаїв: 1775 р.), Акафістник (Почаїв: 1798 р.), Служебник (К.: 1791 р.) [Драгомирецкий; Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 436; Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7 с. 215 – 217].