2009 р. Запорізьку чайку врятували, а запорізький дуб ще під водою

Ольга Читайло

Дата: 13.10.2009

Одна з найцінніших перлин Хортиці – козацька чайка XVIII століття – схована у непримітному ангарі для реставрації. Реставрація завершилася, а човен чекає постійного притулку. Чайку збудували для Дніпровської флотилії (1736-1739 рр.), створеної під час російсько-турецької війни. Її довжина – 17,5 метра, човен міг ходити під вітрилами і на веслах.

Після завершення війни частина кораблів піднялася до Хортиці. Взимку у цих краях лютувала епідемія чуми, багато людей загинули, належного догляду за кораблями не було. Не дивно, що багато з них під час весняної повені потонули просто на місці базування. Така ж доля спіткала і чайку. Лівий борт добре зберігся, правий – на 70 відсотків втрачений. Таким чином вийшов своєрідний зріз корабля.

Науковці знайшли також багато речей, пов’язаних із життєдіяльністю чайки, – ядра, картеч, пальники, пістолі тощо. А у кормовій частині – кілька захованих мідних монет.

“Чайку знайшли у 1998 році, – розповідає кореспондентові “ВЗ” керівник експедиції Валерій Нефьодов. – Після сильної повені на одній із ділянок дна змило потужний шар піску, і поблизу берега, у бухті, з’явилася кормова частина чудово збереженого корабля. Дерево під дією повітря почало швидко руйнуватися, необхідна була негайна консервація. Корабель XVIII століття у такому стані є пам’яткою світового рівня. Держава на проведення підводних досліджень та першого етапу консервації не виділила ні копійки”.

Грошей на дослідження у держави бракує регулярно – такої ж долі зазнали роботи з дослідження та збереження бригантини – одномачтового палубного корабля довжиною 20 і шириною близько чотирьох метрів. Бригатину підняли у 2004 році з ініціативи російського співака Андрія Макаревича.

Андрій Макаревич, любитель дайвінгу, спустився під воду, щоб побачити пам’ятку, і так загорівся цією ідеєю, що створив фонд “Запорізька бригантина”, давав з цією метою благодійні концерти. Він привернув увагу до цієї проблеми, з’явилися спонсори. До того часу науковці кілька років марно намагалися випросити гроші у держави.

Зараз науковці думають над порятунком корабля типу запорізького дуба – близько 15-17 метрів завдовжки, який вміщував близько 40 людей.

Джерело: “Високий Замок”