2009 р. На Хортиці виявлено храм віком 4000 років

Дата: 03.10.2009

На острові Хортиця виявлено культову споруду бронзового століття. В кінці літа місцеві археологи намагалися відшукати могилу віце-адмірала Наума Синявіна. Він помер у 1738 році і – за легендою – був похований на Хортиці. Правда, ці розкопки тимчасово довелося припинити – абсолютно випадково вчені виявили древній храм, якому більше чотирьох тисяч років. Керівником експедиції є завідувач відділом археології Національного заповідника “Хортиця” Дмитро Кобалія.

Старший науковий співробітник відділу фондів і реставрації Національного заповідника “Хортиця” Тетяна Шелеметьєва відзначає, що “для посудин епохи бронзи був характерний так званий “накольчатий орнамент”. Цей орнамент робився пальцем. І, окрім цього, для посуду епохи бронзи характерний шнуровий орнамент, який ніби вибудовувався в різні орнаментальні композиції. От як, наприклад, в цьому випадку – за формою ялиночки”.

Студент історичного факультету Віктор Кривоносов, учасники експедиції: “Святилищем храм стане коли вже буде досліджений, написаний звіт, коли знахідка буде реконструйована. Зараз же це справді поки що купа каміння”.

Експедиція триватиме до кінця жовтня – на той час планують повністю розкопати святилище. А вже наступного року знахідку обіцяють показувати і туристам.

Джерело: “Освітній портал”