Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Церква перенесення мощів св.Никити 1904 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 58].

с. Вацевичі (Залужани).

Дрогобицький.

Церква Перенесення мощів св. Миколи. 1904.

У 1507 р. в селі вже існувала парафіяльна церква. Ерекційний акт походить з 1663 р. У 1747 р. отримала привілей від Адама Бжос-товського-Довговського, дідича села. Попередня дерев’яна безверха церква згоріла 30 травня 1896 р. На її місці збудовано у цьому ж році дерев’яну провізоричну каплицю. У 1900 – 1904 pp. стараннями о. Пастернака, батька археолога Ярослава Пастернака на кошти ктиторки графині Тарнавської зведена за проектом архітекта Василя Нагірного нова, мурована хрещата в плані одноверха церква, завершена грушастою банею на високому восьмибічнику середхрестя. Цікавинкою є піддашшя, яке оточує муровану споруду і не зустрічається в інших будівлях В. Нагірного. З 1962 по 1988 р. стояла зачиненою, деякий час в ній був музей хліба.

Національний музей у Львові, фонд фото-негатека.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 145 – 146.