Кляштор домініканців

Храм засновано: 1427 р.

Коментар: Кляштор домініканців заснований, за твердженням С.Окольського, князями Коріатовичами (ця фундація є дуже сумнівною, як і всі інші ранні фундації, відомі тільки з праці Окольського). Ще фантастичнішим, як зазначає дослідник, є переказ про заснування кляштору Яцеком Одровонжем (в 1230..1240-х рр.) [Ульяновський В.І. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К.: Либідь, 1994 р., т. 2, с. 124, 126]. В 1427 р. кляштор був зруйнований під час нападу молдавського воєводи Петра; за іншими відомостями, ця руйнація відноситься до періоду боротьби князя Федора Коріатовича з Вітовтом в 1394 р.; ще інші відомості подають, що кляштор закритий якимись угорцями наприкінці 14 ст. Відбудований в 1444 р. [Молчановский Н.В. Очерк известий о Подольской земле до 1434 г. – К.: 1885 г., с. 205] З усього можна зробити висновок, що рання історія цього кляштору є дуже непевною. У 1596 р. кляштор увійшов до новоствореної Руської провінції ордену [Ульяновський В.І. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К.: Либідь, 1994 р., т. 2, с. 112].