Скит св.Трійці

Скит св.Трійці

Розмір зображення: 800:545 піксел

Хуст-Городилово. Скит св. Трійці. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 802.

Хуст-Городилово

Скит св. Трійці. 1930, 1993. (УПЦ)

Скит знаходиться за 5 км від Хуста в урочищі Маковиця або Городилово. У 1930 р. кілька молодих людей купили в Йосипа Лукача за 25 тисяч чехословацьких корон 12 га землі і спорудили тут келії для ченців і малу капличку на честь св. Трійці. До створення монастиря, юридично оформленого в 1931 p., великою мірою був причетний архімандрит Олексій Кабалюк.

У 1945 р. згорів житловий корпус, але до літа монахи збудували новий. Першим ігуменом був Амфілохій, а другим став о. Йов (Іван Кундря), під керівництвом якого збудували новий корпус для ченців, трапезну і кухню. В 1950р. в монастирі було 25 ченців. Іконостас у церкві є твором І. Павлишин-ця. Перед однією з церков збережено стару каркасну дзвіницю під шатровим шинґловим дахом.

У радянський період скит перетворили на школу-інтернат і лише на початку 1990-х років сюди прийшов ієромонах Віссаріон з Мукачівського монастиря. Новий престол до церкви виготовив Михайло Росада.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 802.