Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Розмір зображення: 714:800 піксел

Худльово. Церква Возпесіння Господньою, 1798 р. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 68.

Худльово. Ужгородський район

Церква Вознесіння Господнього. 1798. (УГКЦ)

У 1751 р. за пароха Федора Митровича в селі була дерев’яна церква св. Козми і Дам’яна з усіма гарними образами та трьома дзвонами, освячена єпископом Георгієм Блажовським. Очевидно, вона простояла аж до будівництва мурованої церкви, яка є однією з найдавніших у околиці.

Біля церкви – дерев’яна одноярусна каркасна дзвіниця восьмигранної форми. Макет дзвіниці виготовив священик Юлій Янкович, а збудували її в 1943 р. Бетонну основу і каркас зробили Василь Сяглиця та Митровка з Верхньої Солотвини. Могутню дубову конструкцію, що утримує три дзвони, зробив майстер Гефнер з Анталовців, а ажурний орнамент у верхній частині вікон-голосниць вирізав сам о. Янкович. Дзвіниця, вкрита восьмисхилим етернітовим шатром з восьмигранним ліхтарем, подібна до багатогранних дзвіниць закарпатської Гуцульщини.

У 1942 р. буря зірвала купол церкви та пошкодила дах. Аж у кінці 1940-х років місцеві майстри Андрій Стегней та Іван і Михайло Марухничі, очолювані ужгородським майстром, відновили барокове завершення вежі та дахову конструкцію. Надбанний хрест замовив Юрій Марко, а викував його Іван Німець.

У 1954 р. художник Сарновський розмалював інтер’єр храму. У 1987 р. стінопис перемалювали. У 1990 р. зробили зовнішній ремонт.

Худльовський парох Микола Желтвай був засуджений у 1950 р. на 25 років.