2009 р. Історичний бій на столичній околиці

Олена Гайван, Костянтин Кнутов

Дата: 02.10.2009

Те, чого не зробили століття, нині роблять столичні будівельники. Вони вирішили залишити свій слід в історії та заходилися руйнувати Хотівське городище. Там, де мешкали скити, тепер працюють екскаватори.

Хотівське городище під Києвом. Три десятки гектарів землі, що є археологічною пам’яткою національного значення, поруч із елітним парком Феофанією.

На місці колишнього поселення скитів-рільників сьогодні відбуваються інші земляні роботи. Тут їздять вантажівки з ґрунтом та копають землю екскаватори. Просто посеред лісу будмайданчик. Намагання «Вiкон» потрапити на територію пам’ятки успіху не мали. На заваді стали люди в чорному, які представилися охоронцями парку Феофаніі. На їхню думку, на цій території фільмувати заборонено.

«Вiкна» прямують в обхід парку. Тут знову з’являються ті самі люди в чорному. На паску – зброя. І знову забороняють «Вiкнам» знімання.

На місце прибуває патруль міліції. Але і їм не вдається з’ясувати, хто ці утаємничені чорні люди та чому фільмувати тут – годі. Після двох годин суперечок за участи правоохоронців, «Вiкна» домагаються проходу на територію городища разом з археологами та істориками. Побачене науковців вразило.

Олександр Одрин, історик: Це просто шок! Тут відбувається зачистка майданчику під забудову. Я думаю, тут буде маєточок серйозної та впливової людини.

Що з’явиться на місці скитських поселень та укріплень, будівельники сказати не можуть. Швиденько згортають реманент та інструмент і втікають.

Мирне скитське городище віроломно захопили столичні будівельники.

На інформаційному щиті, що розташований на території будмайданчика, написано: тут відбувається спорудження другого входу до парку Феофаніі. В Інституті археології про наміри розширення прохідної спроможності парку нічого не чули.

Марина Дараган, наукова співробітниця Інституту археології НАН України: Самые мельчайшие строительные работы должны проводиться под надзором Института археологии. И даже сейчас тут должны быть специалисты, чтобы фиксировать факты разрушений и все объекты.

Археологи вже відіслали запит до Генеральної прокуратури з проханням з’ясувати, що зводять на території історичної пам’ятки. В прокуратурі пообіцяли дати відповідь за п’ять день.

Джерело: СТБ