Хорошів смт

Історичні адміністративні поділи

Перша згадка: 1545 р. під назвою Олександрополь – як власність Олександра Пронського. Замок зруйновано в 1648 р. [Історія міст і сіл УРСР: Житомирська область. – К.: 1973 р.].

Перейменування: до 1912 р. звалось Горошки, 1912 – 1921 рр. звалось Кутузове, в 1921 р. дано нову назву Володарськ-Волинський.

Постанова Верховної ради України від 4.02.2016 р.: перейменувати селище міського типу Володарськ-Волинський Володарсько-Волинського району на селище міського типу Хорошів .

Довідка у Вікіпедії:

Цінна стаття: Горковчук Л.В. в світлі документів, історіографічних та картографічних джерел (2018 р.)

Бастіонний замок 1640-х років: документальні згадки, реконструкція плану, фото збережених залишків. Спростування усталених міфів про містечко.

В 1906 р. зафіксовано село Малые Горошки Горошківської волості Житомирського повіту (1 верста від волосного центру) [ Волынской губернии. – Житомир: 1906 г., с. 14].

Список літератури – на сайті «».