1975 р. Паспортна інформація

Будинок декабристів Муравйових-Апостолів

Пам’ятка історії

Полтавська обл., Миргородський р-н, с. Хомутець, будинок зооветтехнікуму (за даними 1975 р.)

Двоповерховий цегляний будинок, під залізом. Кубатура 7697 м3, корисна площа – 2495 м2.

Палац побудований гетьманом лівобережної України Данилом Апостолом.

У 1924 р. палац взято під державну охорону. На меморіальній дошці викарбуваний текст: “В цьому будинку в 1824-1825 р. відбувалися засідання декабристів”.

Розмір біломармурової дошки 0,45×0,55 м.

Будинок належав двоюрідному братові батька декабристів – гетьману лівобережної України Данилу Муравьову-Апостолу, який в складі російських військ боровся проти Туреччини та Швеції.

Мандрівник, академік Антон Іоганн Гільденштедт, перебуваючи в Хомутці в 1774 р. згадує про красивий Іонський палац, сад, теплиці, тощо.

В 1805 р. І.М. Муравьов, високоосвічена людина того часу, оселившись в с. Хомутці, успадкував маєток і прізвище Муравьова-Апостола.

Декабристи – російські дворяни-революціонери 14.12.1825 р. вперше в Росії підняли збройне повстання проти самодержавства. М.М. Муравьов, М.І. та С.І. Муравьови-Апостоли та інші, що жили на Полтавщині, заснували перше в Росії таємне революційне товариство “Союз порятунку”.

В 1824-25 р. брати Муравьови-Апостоли і декабристи П.І. Пестель, М.І. Лорер, М.П. Бестужев-Рюмін, М.С. Лунін та інші збиралися в маєтку. Звідси під час міжвладдя, викликаного раптовою смертю Олександра І, вони негайно виїхали в свої полки піднімати повстання.

В 1924 р. будинок взято під державну охорону і використовувалось Хомутецьким зооветтехнікумом для учбових цілей.

Реставраційні роботи:

До 150-річчя повстання декабристів у будинку проводились реставраційні роботи за старовинними малюнками, кресленнями. Перекрито дах і відновлено 3 кімнати братів Муравьових-Апостолів.

Документація знаходиться в дирекції зооветтехнікуму.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконкому Полтавської обласної Ради депутатів трудящих № 529 від 10.12.1970 р.

Охоронний № : 857.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: регулюються рішенням виконкому обласної Полтавської Ради депутатів трудящих № 301 від 8.07.1975 р. (див. генплан розташування пам’ятника).

БСЭ.- Изд. ІІІ.- Т. 8.- М., 1972.- С. 36-39.

УРЕ.- Т. І.- К., 1969.- С. 197.

Медведська Л.О. Декабристи на Полтавщині.- Харків, 1960.

Павловский И.Ф. Из прошлого Полтавщины: к истории декабристов.- Полтава: Издание ученой архивной комиссии, 1918.

Кулагін Ю. Декабристи на Україні.- К.: “Молодь”, 1971.

Капнист-Скалон С.В. Воспоминание // Воспоминания и рассказы деятелей тайных обществ 1820-х годов.- М.: Издательство политкаторжан, 1931.- С. 26.

Хміль Г.І. Хомутець // Історія міст і сіл УРСР. Полтавська область.- К.: УРЕ, 1967.- С. 713.

Ілюстративні матеріали: