Курилівка с

Історичні адміністративні поділи

3 червня (21 січня ?) 1443 р. польський король Владислав 3 записав Стечку з Владовіц 50 гривень на селі Курилівці (Curilowcze) на р.Бог у Хмільницькому повіті Подільської землі [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 264].

В.Михайловський цілком помилково вказує на с. Курилівці Жмеринського району, яке зовсім не на Бозі [М.Жарких, 4.03.2009 р.]

Відоме з 1616 р. Спочатку зваолсь Хмільницькі Хутори, потім – Івашківці. Курилівкою назване у 19 ст. від великої винокурні [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9 – здається, все помилкове].