Гвардійське с

Історичні адміністративні поділи

Містечко Фельштин або Фульштин; засноване Миколаєм Гербуртом у 1584 р. У 1615 р. туту стояв табором татарський хан. Від старого замку лишились вали на садибі ксендза [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Указ Президії ВР УРСР від 7 березня 1946 р. « історичних найменувань та уточнення і впорядкування існуючих назв сільрад і населених пунктів Кам’янець-Подільської області»: село Фельштин іменувати село Гвардійське і Фельштинську сільську Раду — Гвардійська.

Указ Президії ВР УРСР від 8 квітня 1946 р. « історичних найменувань та уточнення і впорядкування існуючих назв сільрад і населених пунктів Кам’янець-Подільської області»: Фельштинський район, відповідно до назви його центру, іменувати Гвардійський.

В 1905 р. поруч існувало окреме село Фельштинська Юридика (1/4 версти від Фельштина) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 76].