Хмельницький район

Чорний Острів смт

За адмін.поділом 16 ст. Летичівський повіт 16 ст.

За адмін.поділом 19 ст. Проскурівський повіт 19 ст.

За адмін.поділом 20 ст. Хмельницький район

Коментар: за переказом, під час нападу татар ніякийсь Свірщ утік з товаришами на острів на Бозі, де вони збудували хати і окопали їх ровом. Потім багато людей померло від чуми; жителі спалили своє село і переселились південніше, а острів прозвали Чорним.

У 14 ст. Чорний Городок належав кн.Любарту. У 1545 р. він дістався Свірщам і названий Чорним Островом. Магдебурзьке право надане у 1556 р. Був замок; у 1657 р. у ньому деякий час оборонявся від поляків кн.Ракочі. Біля с.Вовча Гора були сліди квадратного редута зі стороною 20 саж. (42.6 м). Церква Воскресіння була – дерев’яна. У 1775 р. вона вже не існувала. Церква Знесіння була – перенесена до с.Катеринівка. У 1775 р. вона вже не існувала [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 877 – 878].

Орловский М. Историко-статистическое описание м.Черноострова Проскуровского уезда. – Подольские епархиальные ведомости, 1863 г., № 20, с. 780 – 787.

Костел Успіння
Костел Успіння