Спаський (Катерининський) собор розташований з відступом від червоної лінії забудови вулиці, у глибині відокремленої огорожею ділянки. Побудований у 1782-1787 рр. за участю професора Петербурзької Академії мистецтв архітектора І.Старова та скульптора Г.Замараєва. В інтер’єрі знаходяться твори живопису, приписувані В.Боровиковському й Д.Левицькому, а також, здогадно, поховання князя Г.Потьомкіна. В огорожі собору містяться могили генерал-аншефа І.Меллер-Закомельського, інженер-полковника М.Корсакова, генералів І.Синельникова, С.Волконського, П.Максимовича, І.Горича-Большого, полковника П.Мартинова та ін.

Собор – прямокутна в плані споруда базилікального типу, однобанева, зі значним виносом бічних рамен та вівтаря з півкруглою апсидою, на підвалах. Три пари хрещатих у плані стовпів поділяють внутрішній простір на три нави. Низький підбанник несе баню, прорізану люкарнами. Стіни муровані з черепашнику; конструкції двосхилих дахів та бані – дерев’яні, вкриті покрівельною сталлю.

Будівля вирішена у формах класицизму, її фасадам притаманна урочиста стриманість. Основним мотивом членувань є ритм прямокутних вікон з люкарнами на тлі суцільно почленованих дощаним рустом стін. На головному фасаді – чотириколонний портик тосканського ордера з виразним трикутним фронтоном. Причілки бічних рамен вирішені як пілястрові портики. Усі входи фланковані арковими нішами з копіями античних скульптур.

На поздовжній осі собору, на захід від нього, розташована триярусна, прямокутна в плані дзвіниця, зведена 1806 р. Фасади – у формах класицизму.

Собор і дзвіниця є головними елементами комплексу, видатними пам’ятками архітектури з числа найдавніших у Херсоні.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 250 – 251.