Церква Собору богородиці

Церква Собору богородиці 1879 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 78].

Церква 1877 р. (дерев.) [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 231].

Дерев’яна церква Собору богородиці 1877 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 123].

с. Хащів.

Турківський.

Церква Собору Пр. Богородиці. 1877.

Вперше згадується в документах 1553 р., в зв’язку з отриманням дозволу на її будову від польського короля Сіґізмунда Августа. Наступна збудована коштом громади в середині XVIII ст. церква Втечі до Єгипту Пр. Богородиці, згоріла у 1875 р. На її місці у 1877 – 1879 pp. виставили нову тризрубну дерев’яну триверху (верхи наметові з двома заломами) церкву бойківського типу.

Схиматісм всего клира руско-католического єпархіи Перемиской на год от рожд. Хр. 1885. – Перемишль, 1885.

Юрченко П. Майстер Лука Снігур з Погара. // Образотворче мистецтво. – Київ, 1993. № 3-4. с. 58 – 62.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 218.

Довідка на сайті