[1990 р.] Паспортна інформація

Фізичний корпус, де працювали М.Д. Пільчиков, Д.А. Рожанський та ін.

Пам’ятка архітектури, історії.

Харківська обл., м. Харків, Дзержинський район, вул. Університетська, № 16.

Будинок 2-поверховий, цегляний.

Фізичний корпус університету входив до комплексу будівель колишнього губернаторського будинку як службовий одноповерховий флігель. Збудований у 1777 р. в стилі раннього класицизму. З передачею приміщення Харківському університетові проведена реконструкція: під керівництвом архітектора І.Л. Вателета перебудованя окремі приміщення, в 1803-1805 рр. за проектом архітектора Е.О. Васильєва надбудований другий поверх.

В плані корпус має П-подібну форму. Переважає коридорна система розміщення приміщень.

В 1980-і рр. з північної сторони був добудований вестибюль.

Фізичний корпус університету називався корпусом “казеннокоштних студентів”. Тут знаходилися зоологічний, мінералогічний, фізичний, астрономічний та інші кабінети: декілька аудиторій, одна з них – велика фізична збереглася до нашого часу; в 29 кімнатах жили студенти, в двох кімнатах (до 1906 р.) розміщувався музей мистецтва. Пізніше будинок повністю перейшов в розпорядження фізико-математичного факультету.

Визначні дослідження на кафедрі фізики проводили: в 1839-1863 р. – В.І. Лапшин, в 1889-1894, 1902-1908 р. – М.Д. Пільчиков, дослідник Курської магнітної аномалії; в 1911-1921 р. – Д.А. Рожанський, член кореспондент АН СРСР (з 1933 р.).

В радянський час на факультеті працювали видатні вчені-фізики А.О. Слуцкін, академік АН. СРСР; академік АН УРСР К.Д. Синельников, А.К. Вальтер та ін. Їх роботи дозволили в 1932 р. вперше в СРСР здійснили розщеплення атомного ядра. В 1948 р. на факультеті створено відділення ядерної фізики.

Після переведення в 1958 р. університету в інше приміщення, в фізичному корпусі залишилися лабораторії радіофізичного факультету. Потім це став навчальний корпус № 2 Українського заочного політехнічного інституту (нині інженерно-педагогічний інститут).

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Харківської обласної Ради народних депутатів № 142 від від 25 травня 1991 р.

Охоронний № : 2396

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Затверджені рішенням облвиконкому від 25 травня 1991 р. № 142.

Основна бібліографія, архівні дані:

Багалей Д.І. Опыт истории Харьковского университета.- Т. І.- Харків 1893-1898; Т. ІІ.- Харків, 1904.

Физико-математический факультет Харьковского университета за первые сто лет существования (1805-1905).- Харків, 1908.- С. 268.

Харьковский государственный университет им. А.М. Горького за 150 лет.- 1955.- С. 88-89, 142-143.

Фото будинку. Загальний вигляд.