Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Розмір зображення: 703:800 піксел

Церква збудована в 1764 – 1770 рр., зруйнована в 1886 р. [Таранушенко С.А. Пам’ятки архітектури Слобожанщини 17 – 18 ст. – Питання історії архітектури і будівельної техніки України”, К., 1959 р.].

Церква св.Миколи 18 ст. мала план у вигляді шестикутного бабинця, восьмикутної нави та шестикутного вівтаря, 3 верхи [Таранушенко С.А. Монументальна дерев’яна архітектура лівобережної України. – К.: 1976 р., с. 227, 237, 277].

Аналогичные трехкамерные, трехкупольные храмы с различными вариациями строились и в других местах Левобережья, но большинство их не сохранилось (Николаевская церковь в Харькове, 1770 г., собор Хорошевского монастыря, 1759 г., Покровская церковь в Сумах, 1783 г., собор Змиевского казачьего монастыря, 1766 г.; Воскресенская церковь в Славянске, 1775 и др.). [Цапенко М.П. Архитектура левобережной Украины 17 – 18 вв. – М. Стройиздат, 1967 г., с. 138].

Ця стара церква зображена на літографії 1787 р.

Нова мурована церква збудована в 1887 – 1896 рр. за проектом архітектора В.Х.Нємкіна (1857 – 1908). В 1930 р. її знесли і проклали на її місці трамвайні колії. Вона стояла в тому місці площі, звідки починаються вул.Пушкінська та Короленка.