2008 р. Замок з невідомим початком

Володимир Мороз

Дата: 29.05.2008

Залишки старої фортеці у Висічці за 5 км від Борщова (Тернопільщина) розкинулися на рівній, як стадіон, вершині гори. Сліди мурів із трьох сторін окреслюють акуратний квадрат колишнього фортечного подвір’я. Воно трохи подібне на футбольне поле і цілком би надавалось до гри, якби не високі трави, залишки старих фундаментів і сільський смітник поряд. Втім замок у Висічці – місце для романтиків, адже з його руїн, особливо від двох веж над урвищем, відкриваються незвичайно чудові краєвиди Західного Поділля.

Село і річка в долині видніють із фортеці як на долоні. А ще тут збереглися підземелля. Вхід у них вільний та й ходи чисті. Вони, правда, низькі і пробиратися потрібно нагнувшись. Ці льохи розташовані якраз на місці старого палацу власників замку Голейовських.

А ще у фортеці живуть… ні, не кажани чи сови, а звичайні сільські корови. Для них селяни облаштували одну із будівель пам’ятки. Тож на туристів, які їздять у Висічку нечасто, очікує екзотичне, як на історичне місце, сусідство.